Erasmus+

Tempus

Higher Education

For Students

1 1

Nacionalni Erasmus+ Informativni dan u Bosni i Hercegovini održan je u srijedu, 19. oktobra 2016. godine, u svečanoj Sali rektorata, Univerziteta u Sarajevu. Događaj su otvorili prof. dr. Izet Rađo, prorektor za naučnoistraživački/umjetničkoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu, g-din Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, g-din Adnan Husić, pomoćnik ministra u sektoru za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH te g-din Suad Muhibić, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH.

Glavni cilj događaja je promocija mogućnosti u okviru Erasmus+ programa, s posebnim naglaskom na mogućnosti iz oblasti visokog obrazovanja, uključujući: projekte jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju, međunarodne kreditne mobilnosti, zajedničke master programe, Žan Mone aktivnosti, te ostale relevantne mogućnosti.

Ambasador Wigemark je naglasio sljedeće: „U obrazovanju je sve, jer bez kvalitetnog obrazovanja nijedno društvo ne može napredovati. Mi podržavamo BiH na njenom evropskom putu i stoga je ulaganje u obrazovanje vrlo važno“.

Suad Muhibić, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH pohvalio je napore institucija visokog obrazovanja u BiH u okviru Erasmus+ programa. Istakao je da obrazovne institucije u BiH trenutno provode 17 projekata izgradnje kapaciteta, i da će novi poziv za dostavu projektnih prijedloga biti objavljen u oktobru i da se očekuje još veći angažman odgovarajućih institucija.

Paul Butcher, student iz Škotske upisan na Univerzitetu u Gracu trenutno je u okviru kreditne mobilnosti Erasmus+ na programu razmjene na Univerzitetu u Sarajevu i mišljenja je da je program savršen za njegov profesionalni i lični razvoj: „Upisao sam studij jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i mogućnost da živim i studiram u Sarajevu je bila kao stvorena za mene s obzirom da je fokus mog izučavanja Bosna i Hercegovina u okviru Austro-Ugarske monarhije“, dodao je Paul.

Dejan Zonjić, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je u okviru komponente kreditne mobilnosti Erasmus+ studirao u Portugalu i s nestrpljenjem čeka da stečeno znanje primjeni u svojoj zemlji: „Pored akademske strane imao sam priliku i saznati kako funkcioniše vinska industrija u Portugalu što me je motiviralo da se prijavim na Master program kako bih naučio još više o toj temi“, zaključio je Zonjić.

Događaju je prisustvovalo oko 100 učesnika, predstavnika akademske zajednice, relevantnih ministarstava obrazovana i agencija, nevladinih organizacija, studenata te ostalih relevantnih sudionika.

E+ Capacity Building for Higher Education - Franco Burgio EACEA

E+ CBHE Financial Conditions - Suad Muhibic NEO

E+ Erasmus Mundus Joint Master Degrees - Suad Muhibic NEO

E+ Internatinal Credit Mobility student experience - Incoming mobility Paul Butcher

E+ Internatinal Credit Mobility student experience - Outgoing mobility Dejan Zonjic

E+ International Credit Mobility - Nena Markovic NEO

E+ International Credit Mobility experience - Adnan Rahimic University of Sarajevo

E+ Jean Monnet Activities - Franco Burgio EACEA

E+ overview and results - Suad Muhibic NEO

Lessons Learned Tempus project CCNURCA - Prof. Maja Racic University of East Sarajevo

Participation in Erasmus+ programme - Experience of the University of Granada Spain

Recommendations on how to make a successful project proposal - Branko Vucijak University of Sarajevo